Modleme se a pomozme Ukrajině

I my v Diakonii Apoštolské církve s hrůzou sledujeme děsivý vývoj situace na Ukrajině.

Spolu s našimi nejbližšími partnery Nadačním fondem Nehemia, Teen Challenge a ústředím Apoštolské církve jsme připravili koordinovaný postup pomoci ukrajinskému lidu.

Prosíme pomozte i vy. Připojme se také k modlitbám za Ukrajinu spolu s celou církví!

Aktuální postup pomoci

Na základě dohody s naší partnerskou organizací, nadačním fondem Nehemia, volíme následující rozdělení našich rolí:

Nehemia vyhlásila finanční sbírku, kterou bude směřovat přímo do postižených míst na Ukrajině. My v diakonii budeme mít na starosti příliv uprchlíků do ČR.

Za tím účelem jsme ve spolupráci s biskupem Apoštolské církve rozeslali do všech sborů dotazník o možnostech ubytování a stravování pro tyto uprchlíky.

Tyto informace se tedy budou shromažďovat u pastorů, kteří je následně obratem přepošlou k nám k nám do diakonie. Takto budeme mít centrálně zmapované možnosti ubytování v naší církvi v celé republice a budeme nadále s těmito informacemi pracovat.

Pokud tedy nabízíte ubytování či jakoukoli jinou pomoc, obraťte se na své pastory, a tak se informace dostanou nejefektivnější cestou až k nám.

Děkujeme za vaši pomoc, Ivo Sysala, ředitel Diakonie Apoštolské církve

Výzva biskupa Martina Moldana pastorům Apoštolské církve

Milá sestro, drazí bratři pastoři,

děkuji Vám, že se modlíte za situaci na Ukrajině. Jde o naprosto bezprecedentní událost nemající v novodobých dějinách obdoby. Mnozí lidé si kladou otázku „Co bude následovat?“ a všichni napjatě sledujeme zprávy s nadějí, že to vše co nejdříve nějak skončí.

Nicméně, Ukrajina byla napadena ruskými vojsky, což sebou mimo jiné nese vlnu uprchlíků směrem na západ. Jsme v kontaktu se slovenskou Apoštolskou církví a od nich víme, že rodin (tedy hlavně žen a dětí), které hledají dočasný azyl, na Slovenské straně stále přibývá. Stejné zprávy máme z našeho  Ukrajinského sboru UCKEV v Praze. Ve spolupráci se slovenskou AC, ukrajinskými křesťany v naší zemi i s kontakty, které máme přímo na Ukrajině chceme pomoci s dočasným ubytováním.

Celá krize se samozřejmě bude postupně vyvíjet, avšak již nyní čelíme prvním požadavkům na ubytování. Prosíme Vás tedy o vyplnění dotazníku zaslaného vám e-mailem, který mapuje ubytovací možnosti. Vzhledem k naléhavosti situace jde o první zjištění, pokud budou potřeby narůstat, jsme připraveni hledat dále.

Pokud budete mít jakékoli dotazy, kontaktujte ředitele Diakonie bratra Iva Sysalu.

Děkuji Vám za spolupráci, s pozdravem

Martin Moldan, biskup

Diskuze